V: Stramminger af asylregler er alt for få


    Venstre kalder nu regeringens bebudede stramninger på asylområdet for “et nålestiksindgreb”.

    Det sker, efter at det har vist sig, at det kun er mellem en fjerde- og en femtedel af de syriske asylansøgere, der har fået afgjort deres asylsag i år, som ikke er personligt forfulgte.

    Resten har vist sig at være personligt forfulgte, og derfor kan regeringens foreslåede stramningerne af reglerne for familiesammenføringer ikke ramme denne gruppe.

    Da regeringen lancerede sin stramning af reglerne, fastslog man ellers, at det var “størstedelen” af asylansøgerne, som stramningen ville omfatte.

    – Det viser jo, at regeringens såkaldte stramning rammer færre og færre. Først var det størstedelen, og nu er det tæt på en femtedel, og det viser, at regeringen griber det her an på en forkert måde, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

    Spørgsmål: Kan I slet ikke støtte regeringens forslag?

    – Det, vi er optaget af, er, hvordan man får strammet over for så stor en gruppe som overhovedet muligt. Men vi har sagt, at vi stemmer for en stramning af lovgivningen, selvom det er en lille en, og det står vi selvfølgelig ved, siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

    – Men et nålestiksindgreb som det her er ikke nødvendigvis noget, der vil gøre den store forskel.

    Socialdemokraterne har flere gange kritiseret Venstre for at kritisere Socialdemokraterne uden selv at komme med forslag til at håndtere boomet i antallet af asylansøgere. Men Venstre har masser af forslag i ærmet, siger Karsten Lauritzen.

    Spørgsmål: Hvad vil I selv stille op?

    – Det fremgår ganske tydeligt af vores udlændingeoplæg, at vi ønsker at rulle nogle af regeringens lempelser af asylsøgernes vilkår tilbage. Det gælder muligheden for at bo og arbejde uden for asylcentrene, vi vil genindførelse af starthjælp og se på en genindførelse af gebyret for familiesammenføring, siger han.

    Når Venstre fremhæver, at man vil ramme “så stor en gruppe som muligt” for at nedbringe antallet af asylansøgere, så henviser det til de konventionsflygtninge, der altså er personligt forfulgte af andre mennesker.

    Spørgsmål: Hvad vil I så stille op med den gruppe?

    – Det vil vi gerne tage en snak med regeringen om, men det kræver, at regeringen beslutter sig for at ville noget mere, lyder det noget henholdende svar fra Karsten Lauritzen.

    /ritzau/