Russisk boykot giver billigere flæskestege


    Mens den danske svinebranche begræder den russiske boykot af fødevarer fra EU, kan de danske forbrugere glæde sig over, at prisen på svinekød i øjeblikket falder.

    De danske svineproducenter får i dag 9,40 kroner for et kilo svinekød på slagteriet mod 11,90 for et år siden. Og ude i butikkerne følger den endelige pris tilsyneladende samme tendens. Dog i lidt mindre grad.

    Ifølge Danmarks Statistik var priserne på svinekød faldet med lidt over seks procent i september sammenlignet med samme måned et år tilbage i tiden.

    Coop, der blandt har kæderne Kvickly, Fakta og Superbrugsen, bekræfter, at det får lavere priser, når der bliver indkøbt kød fra slagterierne. Det gælder dog primært svinekam og hakkekød.

    – Prisfaldet får en indflydelse på den pris, som forbrugerne får ude i butikkerne. Den vil være lavere, siger Remi Wideking, der er junior kategorichef i Coop.

    Han kan ikke nævne præcist, hvor hårdt prisfaldet slår igennem, men siger, at den endelige pris skal ses i lyset af, at der i forvejen er en hård priskrig blandt supermarkederne.

    – Der er stor konkurrence på markedet, og forbrugerne får i forvejen en rigtig god pris på blandt andet svinekamme. Prisfaldet på råvarerne vil sandsynligvis intensiverer priskrigen yderligere og give forbrugerne endnu billigere priser, siger Remi Wideking.

    Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen siger, at der også er andre faktorer end den russiske boykot, som påvirker, hvor meget forbrugerne må hive op ad lommen.

    – Det russiske boykot har indflydelse på prisen, men derudover spiller blandt andet historierne omkring MRSA og brugen af antibiotika i landbruget også ind. De historier kan afholde nogle fra at vælge svinekød og i stedet købe noget andet kød, siger hun.

    Slagterikoncernen Danish Crown mener derimod ikke, at de danske forbrugere for alvor kan mærke, at slagterierne i øjeblikket betaler svinebønderne en lavere kilopris.

    – Det ender vel med, at prisen bliver 50 øre billigere pr. halve kilo kød ude i køledisken. Og da folk nok ikke kan huske, hvad de gav for en kamsteg sidste år, så tror jeg ikke, det vil betyde det store for forbrugerne, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

    /ritzau/