Sexchikane: Kvinde får erstatning på tre millioner kroner


    En mandlig P-vagts kollegiale flirt på den kommunale parkeringspatrulje udviklede sig til en massiv belastning af heftige daglige kærlighedserklæringer, upassende berøringer, småsjofle bemærkninger og stadig flere lumre sms’er på alle tider af døgnet

    Det har udløst en erstatning på tre millioner kroner – så vidt vides den største erstatning, der nogensinde er givet i en sag om sexchikane, skriver Politiken tirsdag.

    Af hensyn til kvinden har sagen været omgærdet af fortrolighed, siden den blev afgjort af Arbejdsskadestyrelsen sidste forår.

    Men nu bliver den sat øverst på dagsordenen i flere store fagforbund.

    Det er nemlig lykkedes fagforbundet FOA at sikre den kvindelige parkeringsvagt den store erstatning, fordi det er påvist, at vedvarende seksuel chikane har givet hende så alvorlige psykiske problemer, at hun ikke længere kan passe et arbejde.

    Samtidig er afgørelsen en milepæl i fagforeningernes indsats på området.

    – Denne her sag åbner nogle helt nye perspektiver for vores indsats. Måske kan vi i fremtiden hjælpe medlemmerne bedre ved at føre disse sager som arbejdsskadesager frem for at acceptere nogle lidt fedtede erstatningsbeløb i det fagretslige system, siger 3F’s næstformand, Jane Korzack, til avisen.

    I årevis har blandt andet FOA og 3F haft store problemer med at sikre medlemmerne det, de mener er en passende erstatning, når de bliver udsat for seksuel chikane.

    Den slags sager bliver ofte afgjort ved forlig mellem lønmodtagere og arbejdsgivere i det fagretslige system, men her kommer erstatningsbeløbet sjældent op over 25.000 kroner – uanset sagens alvor.

    Men i denne sag sagde den kvindelige parkeringsvagt pænt nej tak, da hun blev tilbudt en erstatning i samme størrelsesorden af den kommunale arbejdsgiver.

    I stedet anmeldte FOA sagen til Arbejdsskadestyrelsen som en egentlig arbejdsskadesag med påstand om, at de personlige overgreb på arbejdspladsen havde frataget hende evnen til at passe et arbejde.

    Og hun fik medhold. Hendes depression blev anerkendt som en arbejdsskade og hendes tab af erhvervsevne fastsat til 75 procent.

    Kvinden er i dag førtidspensionist, har stadig problemer med hukommelsen og forlader nødigt lokalområdet.

    Næsten 20 procent af medlemmerne i 3F har efter eget udsagn været udsat for sexchikane. Det samme har 17 procent af medlemmerne i fagforbundet FOA.

    /ritzau/