Gravide nordmænd vil scannes i København


    I Norge får man som gravid ikke tilbudt en ultralydskanning, der kan afsløre om fostret vil få Downs Syndrom. Det får flere hundrede gravide norske kvinder til at søge til blandt andet København for at få foretaget en ultralydskanning.

    Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

    På Ultralydklinikken i København melder man om 200-300 gravide norske kvinder, der hvert år kommer for at få foretaget en ultralydskanning. En skanning for Downs Syndrom er muligt fra 11. uge af graviditeten.

    – De kommer fordi, de ikke kan få undersøgelserne i Norge. Alle udtrykker frustration over, at regeringen i Norge fratager kvinder en ret, man har i Danmark. Det burde være et frit valg i et demokratisk samfund, siger overlæge og klinikchef Lillian Skibsted.

    Også i Sverige får man jævnligt besøg af gravide norske kvinder. Mama Mia-klinikkerne, der har afdelinger i blandt andet Malmø og Gøteborg, er Skandinaviens største private kvinde- og barneklinik. Her er man heller ikke overrasket over de mange besøg fra nabolandet.

    – Jeg ville tro, at alle kvinder, der ikke får tilbudet i deres hjemland, ville søge hjælp udenlands, siger Mama Mia-klinikens ejer, Christina Wahlström.

    I Norge forstår man også godt kvindernes beslutning. Sektionsoverlæge ved Center for Fostermedicin i Oslo Torbjørn Moe Eggebø har stor forståelse for kvindernes valg.

    – Vi synes, det er dumt, at man har ulige systemer i de skandinaviske lande. Dette tilbud burde være tilgængeligt i Norge også. Det burde være kvinderne selv, der afgør, om de vil have en tidlig ultralydsundersøgelse eller ej, siger han.

    Sundhedsministeren i Norge, Bent Høie, fastholder, at det ikke er aktuelt at indføre et tilbud og en ultralydskanning tidligt i graviditetsforløbet

    /ritzau/