Premierminister slår til mod politiet: 55 højtstående politifolk anholdt


    De tyrkiske myndigheder anholdt tirsdag 55 højtstående eller ledende politifolk i forbindelse med en efterforskning af korruption og magtmisbrug.

    Den omfattende politiaktion sker forud for det kommende præsidentvalg, som ventes at blive vundet af premierminister Recep Tayyip Erdogan.

    Langt de fleste anholdelser er sket i Istanbul, hvor 40 nuværende og tidligere topfolk i politiet blev anholdt – deriblandt den tidligere leder af anti-terrorafdelingen hos Istanbuls politi Omer Kose, oplyser tyrkisk tv.

    15 andre blev anholdt i andre byer i en massiv indsats, der siges at være vendt mod Erdogans tidligere allierede Fethullah Gülen, efter en korruptionsskandale i Erdogans egen indercirkel.

    Gülen er en tyrkisk muslimsk prædikant, der er gået i eksil i USA. Han har tidligere hjulpet Erdogan med at tæmme den engang så stærke hær og har stor indflydelse mange steder i Tyrkiet gennem et netværk af skoler.

    Politiet foretog anholdelserne tidligt på morgenen og slog til på næsten 200 forskellige adresser. Tv viser optagelser af ledende politifolk, som bliver ført bort i håndjern.

    Avisen Hurriyet skriver, at der blev gennemført politiaktioner og ransagninger samtidig i 22 byer.

    De anholdte står over for beskyldninger om spionage, illegale aflytninger, forfalskninger af officielle dokumenter og udlægning af falske beviser, hedder det i rapporterne fra tyrkiske medier.

    Erdogan beskylder Gülen for at have stor indflydelse på landets politi og retssystem, og premierministeren siger, at hans tidligere allierede har forsøgt at bruge en korruptionsskandale til at vælte Erdogan.

    Erdogans parti – Retfærdigheds- og udviklingspartiet, AKP, vandt imidlertid en sikker sejr ved det nylige lokalvalg, og premierministeren stiller nu op som præsident ved valget den 10. august.

    Ritzau/AFP