Megapromille koster bilister bilen


    Et stort politisk flertal vedtager tirsdag en række stramninger af straffen for kørsel i alkohol- og narkopåvirket tilstand.

    Det betyder blandt andet, at spritbilister ikke bare mister kørekortet, men også får konfiskeret bilen, hvis de sidder bag rattet med en promille højere end 2,0. Også selvom det er første gang, de stoppes med alkohol i blodet.

    Like localeyes.dk på Facebook

    – En fjerdedel af alle ulykker på de danske veje involverer desværre for høje promiller eller narko i blodet. Derfor er det nødvendigt at tage hårdere fat, og her er et af de bedste våben, at vi tager bilen, sælger den og putter pengene i statskassen, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

    Med de nye regler, som træder i kraft 1. juli, bliver bilen også konfiskeret, hvis man bliver stoppet med en promille på mere end 1,2, og man inden for de sidste tre år er blevet stoppet med en promille over de tilladte 0,5.

    Det samme er tilfældet, hvis man to gange inden for tre år bliver stoppet med narko i blodet, eller hvis man inden for tre år bliver taget for både en spritforseelse og en narkoforseelse.

    Rådet for Sikker Trafik støtter tiltaget. Men der er også en løftet pegefinger til politikerne om, at det ikke kun handler om strenge straffe.

    – Ved at lave flere konfiskationer får man fjernet nogle biler fra de danske veje, som i dag føres af personer, der ikke burde køre rundt. Men man kan ikke blive ved med at tro, at man opnår alt ved bare at dreje på strafskruen.

    – Hvis man virkelig vil igennem i forhold til de sidste dødsensfarlige bilister, der ofte kører rundt med en ordentlig brandert på, så er der brug for et andet instrument. Og her kunne behandlingsdomme være en god vej at gå, siger Mogens Kjærgaard Møller, direktør for Rådet for Sikker Trafik.

    Han peger på, at Sverige har gode erfaringer med at tilbyde behandling mod alkoholmisbrug til de mere inkarnerede spritbilister.

    Enhedslisten og Liberal Alliance vil som de eneste partier stemme imod stramningerne.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq