Dansk filmmand lod sig korsfæste i Filippinerne


    Stuntmanden og filminstruktøren Lasse Spang Olsen sluttede sig langfredag til en halv snes filippinere, som lod sig korsfæste i et årligt blodigt ritual i Filippinerne i overværelse af tusindvis af tilskuere.

    Korsfæstelsesritualet finder sted langfredag hvert år i det katolske, sydøstasiatiske ørige og er blevet et tilløbsstykke for mange turister, selv om den romersk-katolske kirke tager afstand fra det.

    Det finder sted i landdistrikter ved byen San Fernando – omkring 65 kilometer nod for Manila.

    Det har vakt opsigt blandt lokale, at den 48-årige danske filmmand har deltaget i det særegne optrin i den filippinske landsby, hvor mændene får slået et 10 centimeter langt søm igennem hver fod og hånd, hvorefter de hænger på korset i op til 15 minutter.

    Ifølge det franske nyhedsbureau AFP gennemgik Lasse Spang Olsen “stoisk” at få hamret søm gennem hænder og fødder af en filippiner i romerkostume. Han hang 10 minutter på korset.

    Danskeren havde ingen kommentarer til journalisterne på stedet, men blev citeret for at kalde det “en stor oplevelse.” I en udtalelse over telefonen til DR Nyheder siger den erfarne stuntmand:

    – Det gjorde kraftedeme ondt. Jeg har godt nok prøvet mange ting, der gjorde ondt, men det her slog alt andet med hestelængder.

    Under selve fæstningen fandt Lasse Spang Olsen efter eget udsagn ud af, at søm i hænderne gør mere ondt end i fødderne. Han måtte kæmpe for ikke at besvime af smerte, og bare et blink med øjnene forværrede smerten.

    Men da han fik tankerne væk fra smerten og begyndte at trække vejret dybt ned i lungerne, fik han mere overskud – og de resterende godt 15 minutter på korset “slog alt”, hvad han nogensinde har prøvet, fortæller den 49-årige filmmand til DR.

    Danskeren har selv fået optaget sit forsøg, som vil blive vist ved en temalørdag på DR2. Normalt får udlændinge ikke lov at deltage i korsfæstelserne.

    Blandt de filippinere, som lod sig korsfæste, var den 43-årige taxachauffør Danilo Ramos, som deltog i ritualet for 24. gang.

    Han besvimede, da han skulle bære det tunge trækors i heden og skreg højt, da søm blev banket gennem hans hænder.

    – Jeg kan næsten ikke mærke smerterne. Jeg er vant til det, siger han dog.

    Maleren Ruben Enaje lod sig i år korsfæste for 28. gang.

    /ritzau/AFP

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq