Kerry tog fejl om nazi-lignende krav til ukrainske jøder


    Pamfletter, der beordrer jøder i den ukrainske by Donetsk til at lade sig registrere, nåede at sprede international forargelse – helt til USA’s udenrigsminister John Kerry.

    Men en lokal rabbiner i den ukrainske by afviser pamfletten som intet andet end en provokation.

    LÆS OGSÅ: Kerry fordømmer id-krav for ukrainske jøder som grotesk
    – Det, som er sket, lugter selvfølgelig af provokation. Hvem der står bag, er imidlertid et åbent spørgsmål, siger rabbineren Pinkhas Vishedskij ifølge nyhedsbureauet AFP til en hjemmeside fra det jødiske samfund i Donetsk.

    På pamfletten stod, at jøder skulle registreres hos de selvudråbte prorussiske myndigheder, ellers ville de blive deporteret og deres ejendele konfiskeret.

    John Kerry præsenterede registreringskravet for jøder efter et internationalt krisemøde i Geneve torsdag.

    – I år 2014, og efter alt det, vi i historien har været igennem, så er det ikke bare uacceptabelt. Det er grotesk. Det er mere end uacceptabelt, sagde John Kerry på det efterfølgende pressemøde i Geneve.

    Udenrigsministeren fremhævede registreringskravet som et eksempel på, at man ikke vil acceptere nogen form for religiøs diskrimination i Ukraine.

    BBC havde ellers offentliggjort en kopi af dokumentet, hvori jøder blev bedt om at identificere sig som jøder i den østukrainske by.

    Den slags krav vækker mindelser om nazitiden, da jøder var tvunget til med en stjerne på overtøjet at identificere sig selv på gaden.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq