Anklager ser bandeopgør som motiv for bombe i kælder


Bomberyddere på Peter Fabers Vej i det vestlige Aarhus i oktober 2016.


Bomben, der i oktober blev fundet i en kælder på Peter Fabers Vej i det vestlige Aarhus, skulle muligvis have været brugt som led i en verserende bandekonflikt.

Det siger specialanklager Lars Petersen, Østjyllands Politi, under sin procedure i sagen mod en 25-årig somalisk mand, der er tiltalt for at have fremstillet og besiddet en sprængfarlig bombe.

I lejligheden, hvor den tiltalte befandt sig, fandt politiet to skudsikre veste, en maske, et halsrør samt flere BlackBerry-telefoner, som var beregnet til krypteret kommunikation.

Politiet vurderer, at den tiltalte sandsynligvis tilhører den såkaldte Rosenhøj-gruppe, som siden efteråret har været i krig med Rundhøj-gruppen.

Det har udmøntet sig i knivstikkerier og overfald, og politiet har i perioder etableret visitationszoner.

– Den tiltalte har en stærk tilknytning til Rosenhøj-gruppen. Han er blevet antruffet af politiet, mens han var iført skudsikker vest. Han har været truffet på et sygehus, hvor medlemmer af gruppen tilså en såret person, forklarer Lars Petersen.

Anklageren peger også på en række tekniske beviser, der peger på den 25-årige.

Den tiltaltes fingeraftryk blev fundet på den plastikpose, som bomben lå i. Desuden er der fundet dna, der kan stamme fra den tiltalte, på et stykke køkkenrulle, som var viklet om bombens lunte.

Anklageren kræver, at den tiltalte idømmes mindst tre års ubetinget fængsel samt betinget udvisning af landet.

Den tiltalte nægter sig skyldig.

Han erkender at have haft sin gang i en lejlighed i den opgang, hvor bomben blev fundet.

Manden har forklaret, at han opbevarede hash og skunk i lejligheden i nogle fryseposer. Det kan ifølge den tiltalte være en af de poser, der er havnet omkring bomben.

Hans forsvarer, Lars Henriksen, mener, at dommeren og de to domsmænd skal frifinde hans klient for anklagen om fremstilling af en bombe.

– De tekniske beviser er svage, siger han i sin procedure.

At den tiltalte har sat sit fingeraftryk på en plastikpose, der bruges til opbevaring af bomben, er ifølge forsvareren ikke tilstrækkeligt bevis til at dømme den 25-årige.

Forsvareren hæfter sig også ved, at beboeren i opgangen, der anmeldte fundet af bomben, ikke har kunnet udpege den tiltalte som manden, han så kort før fundet af bomben i kælderen.

Tilhørsforholdet til en bandegruppering er ifølge forsvareren heller ikke sandsynliggjort.

– Det holder næppe i byretten, at man stemples som banderelateret bare fordi, man møder op hos en person, der er såret af knivstikkeri, siger han.

Der afsiges dom i sagen ved Retten i Aarhus 1. maj.

/ritzau/