Minister: Folk på kontanthjælp er jo ikke fattige


    Arkivfoto.


    Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet sig frem til, at antallet af fattige i Danmark er fordoblet fra 2002 og til 2015.

    Tallene stemmer imidlertid ikke overens med virkeligheden, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

    Han mener, at regnemetoden tegner et forvansket billede af dagens Danmark.

    – Jeg synes, at det er helt forkert at sige, at der er mere end 44.000 fattige i Danmark. Det er en grov fornærmelse mod verdens fattigste at påstå det.

    – Folk, der lever på en dansk kontanthjælp er jo ikke fattige. De er arbejdsløse, der skal have noget at beskæftige sig med, siger Ammitzbøll.

    Arbejderbevægelsens Erhvervsråd bruger Thorning-regeringens definition af fattigdom fra 2013.

    Den siger, at når man i tre år har haft en indkomst, der ligger 50 procent under medianindkomsten, så er man fattig. Den køber Simon Emil Ammitzbøll dog ikke.

    – Med en sådan relativ fattigdomsgrænse vil der helt automatisk være flere, der bliver kaldt fattige, når der er nogle, der bliver rigere i et hurtigere tempo end dem.

    – Hvis man havde haft en anden skala, der tog udgangspunkt i absolutte tal, ville man formentlig have haft en flad udvikling.

    – Det viser jo, at det her redskab er fuldstændigt uanvendeligt, siger ministeren.

    Han hæfter sig også ved, at cirka hver fjerde i statistikken er udlændinge, der er kommet hertil fra ikke-vestlige lande.

    – Jeg synes, at det er godt, at vi ikke sender et signal om, at Danmark ikke skal være socialkontor for resten af verden.

    – Det er et af de problemer, der har været i udlændingepolitikken i generationer, siger Simon Emil Ammitzbøll.

    Han mener, at venstrefløjen bør bruge mindre energi på sådanne statistikker og i stedet forsøge at hjælpe til med at løse de sociale problemer, der ligger til grund for dem.

    – Det er interessant at få flere ud af hjemløshed, stofmisbrug og arbejdsløshed i stedet for at bruge krudt på ubrugelige målemetoder, siger han.

    /ritzau/