Lejlighedspriser i København når nye førkrise-tinder


    Prisstigningerne har været størst i bydelene Frederiksberg, Indre By og Nørrebro.


    Lejlighedspriserne i de mest eftertragtede dele af København har nu ikke været højere siden 2006; året hvor AGF-rykkede ned i første division, Peter Brixtofte røg i fængsel og alle havde ret til et godt køkken.

    Det viser nye tal fra boligportalen Boliga, der har målt prisudviklingen siden 2006 korrigeret for inflationen. Prisstigningerne har været størst i bydelene Frederiksberg, Indre By og Nørrebro.

    – Siden bunden i 2011 er priserne på lejligheder i København steget med 60 procent.

    – Det er ganske voldsomt og langt mere, end vi havde forestillet os, hvis vi skruede tiden bare et par år tilbage, siger cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

    Cheføkonomen ser mange grunde til stigningerne. De exceptionelt lave renter har skubbet på, og derudover søger danskerne stadig mod de store byer i tusindtal.

    – Og så er indtægterne steget – også mere end inflationen. Så folk har fået flere penge.

    – Kigger man på, hvad det koster at købe og eje en bolig i forhold til den disponible indkomst, så ligger vi stadig under toppen i 2006.

    – Men at vi ligger under en top, hvor der i høj grad var boble-tendenser, er ikke så betryggende i sig selv, siger Christian Hilligsøe.

    Lejlighedsmarkedet i København har samtidigt vist sig ganske modstandsdygtigt over for stramningerne af regler for bankernes udlån og udløbet af afdragsfrihed de sidste par år.

    – Det er overraskende, at der ikke har været den store effekt af de ting. Det kan godt være, at effekten er, at priserne ikke er steget så meget, som de ellers ville have gjort.

    – Men tallene fra januar og februar viser fortsatte stigninger, siger cheføkonomen.

    Når han skal skele til, hvad der rent faktisk kunne give priserne i København et hak i tuden, er rentestigninger og nye boligskatter øverst på listen.

    – Den største trussel er den mulige kombination af rentestigninger og højere boligskatter. Sådan et dobbeltsmæk kan man godt være bekymret for, afslutter Christian Hilligsøe.

    /ritzau/