Pia Kjærsgaard afviser iransk ambassadør med udanske værdier

    Det vakte opsigt, da Irans ambassadør i Danmark sidste år valgte at blive væk fra en nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg.

    Den daværende ambassadør, Hamid Bayat, ville ikke give hånd til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Og da hun stod fast på, at hun ønskede at trykke hånd med de indbudte gæster, takkede han i sidste ende helt nej til invitationen.

    I år kontaktede den nuværende iranske ambassadør i Danmark, Morteza Moradian, således Pia Kjærsgaard forud for årets nytårskur.

    Fra ambassaden lød det, at Morteza Moradian gerne ville hilse på Folketingets formand. Men man fastholdt, at han ikke ville give hende hånden.

    Det skriver Berlingske onsdag.

    Den løsning afviste Pia Kjærsgaard dog – igen.

    – Det er meget, meget besynderligt, for han er jo en højtstående person. Men de er godt nok ubøjelige, når det kommer til det spørgsmål. Og det er jeg så også, siger hun til avisen.

    Ifølge Pia Kjærsgaard skyldes hendes kolde skulder til den iranske ambassadør, at det er vigtigt at stå fast på danske værdier.

    – Der er ingen tvivl om, at danskheden er presset. Det er nødvendigt at stå fast på vores værdier, og hvordan vi er som danskere, og jeg synes, der har været alt for meget eftergivenhed i de seneste år, siger hun.

    I år nåede man dog til enighed med den iranske ambassade om en alternativ løsning.

    Den betød, at Folketingets ledelse, Præsidiet, traditionen tro stillede sig på række i Fællessalen på Christiansborg og gav hånd til de fremmødte ambassadører.

    Først efter at denne seance var slut, og Pia Kjærsgaard og de fire andre medlemmer af Præsidiet var gået ind til receptionen, ankom den iranske ambassadør.

    Han blev fulgt ind i Fællessalen af en medarbejder fra Folketingets administration. På den måde hilste de to aldrig på hinanden.

    SF’s gruppeformand, Jacob Mark, mener, at det er er “helt på sin plads, at Pia Kjærsgaard giver den kolde skulder til Irans ambassadør”.

    – Der er ligestilling mellem kønnene i det her land, og det synes jeg, at alle bør respektere. Det gælder også udenlandske diplomater.

    – Jeg mener, at mænd, der hænger fast i ideen om ikke at ville give hånd, hænger fast i nogle middelalderlige og undertrykkende værdier, siger Jacob Mark.

    Han mener, at det er “almindelig høflighed”, at man følger de traditioner og normer, der er i det land, man befinder sig i:

    – Når jeg har været på studieture i for eksempel Jordan, så har jeg da også fulgt de regler og skikke, der eksisterer der, siger Jacob Mark.

    /ritzau/