Cigaretterne ryger måske ud af fængselscellerne


  Det er skadeligt for såvel indsatte som ansatte, at der pulses løs på smøgerne i landets fængsler og arresthuse.

  Med den begrundelse vil justitsminister Søren Pind (V) sætte en stopper for al rygning indendørs i Kriminalforsorgens institutioner.

  Ministeren har fremsat et lovforslag om rygeforbuddet, som torsdag førstebehandles i Folketinget.

  Og fængselsbetjentene glæder sig over initiativet. For mange er generede af røg, når de er på arbejde, lyder det fra deres fagforening, Fængselsforbundet. Røgen har tilmed udløst adskillige påbud fra Arbejdstilsynet.

  – Der er personale, der har klaget ret vedholdende til Arbejdstilsynet, og Arbejdstilsynet har påpeget, at røgen særligt i de gamle fængsler er fuldstændig ulidelig at opholde sig i, siger formand Kim Østerbye.

  Også de lærere, pædagoger og socialrådgivere, der arbejder i fængslerne, ser frem til, at tobakken bliver bandlyst. De nævnte grupper er organiseret i Kriminalforsorgsforeningen. Deres formand påpeger imidlertid, at et forbud ikke er en let øvelse. Problemet er, at politikerne med et totalt indendørs rygeforbud bestemmer, hvad indsatte må foretage sig i deres eneste frirum – nemlig i cellerne.

  – Det er betænkeligt at lave så voldsomt et indgreb i de indsattes privatliv, siger formand John Hatting. Alligevel er han ikke i tvivl om, at der skal slukkes for cigaretterne. – Fængslerne er arbejdspladser for mange tusinde mennesker, og de bliver udsat for massiv rygning i dag, siger han.

  Hvis forbuddet mod indendørs rygning bliver en realitet, skal de indsatte kompenseres med flere gårdture, rygestopkurser og nikotintyggegummi, mener formanden for

  Kriminalforsorgsforeningen. I lovforslaget er der da også lagt op til, at indsatte rygere skal tilbydes eksempelvis afvænningskurser, hvis de har brug for det.

  /ritzau/