Ordre om Tibet-indgreb var kendt i toppen af politiet


    I foråret 2013 fik en topleder i Københavns Politi besked om, at der året før havde været en forholdsordre om at gribe ind mod Tibet-demonstranter ved den kinesiske præsidents besøg.
    Men først mere end to år senere – i efteråret 2015 – gav Københavns Politi besked til Justitsministeriet om, at der faktisk havde foreligget en ordre.

    I mellemtiden havde skiftende ministre sagt til Folketingets retsudvalg, at der ikke eksisterede en ordre.

    Tibet-kommissionen er nedsat for at afdække forløbet, og under torsdagens afhøringer dykker man blandt andet ned i en mail, som chefpolitiinspektør Jørgen Skov modtog i maj 2013.

    Afsender var hans underordnede, vicepolitiinspektør Kim Lykke Østergaard. Han var ved at planlægge endnu et kinesisk besøg – og ville undgå en gentagelse.

    “Sidst vi havde besøg af en højtstående kineser, var der forholdsordrer om, at demonstrationer og lignende absolut ikke måtte ses fra eskorten eller ved objekter (…) en restriktion, der mig bekendt blev overholdt og nærmest nidkært med anvendelse af den fornødne magt,” skrev Østergaard.

    Med andre ord fik den øverste operative leder her sort på hvidt besked om forholdsordren fra 2012. Men Justitsministeriet fik som nævnt ikke noget at vide.

    Torsdag udspørges Kim Lykke Østergaard om mailen og andre forhold.

    – Det var min klare overbevisning, at der var en sådan forholdsordre, forklarer han – selv om han ikke havde læst den såkaldte operationsbefaling.

    – Jeg har det fra de medarbejdere, der havde deltaget i 2012. De skulle sørge for, at han ikke skulle kunne se så meget som skyggen af et flag, siger Kim Østergaard.

    I 2013 ønskede Kim Østergaard et kursskifte. Nu måtte demonstrationer gerne være både synlige og hørbare, var hans oplæg. Hvis sikkerheden altså var i orden.

    Ikke desto mindre sørgede to motorcykelbetjente for, at en enlig demonstrant – Jens Christian Nielsen – blev holdt usynlig for den kinesiske gæst, Zu Zhengsheng. Betjentene kørte op foran ham i en rundkørsel i Avedøre.

    En færdselsbetjent har forklaret, at det lå “som en dyne” over besøget i 2013, at demonstranter ikke måtte være synlige. Og det stod også i en såkaldt taktisk befaling.

    – Det irriterer mig, at han havde den opfattelse. For det var mig, der var operationsansvarlig, siger Kim Østergaard.

    Han mener, at færdselsbetjenten må have fået sit indtryk andre steder fra – måske fra møder med Udenrigsministeriet eller PET.

    /ritzau/