SF-borgmester vil give flygtninge stemmeret i København


Flygtninge på Københavns Hovedbanegård, 10. september 2015


Alle med fast bopæl i Københavns Kommune skal have lov til at stemme ved kommunalvalget næste år.

Det mener SF’eren Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Forslaget skal behandles torsdag i Borgerrepræsentationen, og hensigten er, at flygtninge og udlændinge skal have mulighed for at stemme og dermed blive hørt i lokalmiljøet.

– Vi nærmer os grundlovsdag, og det er en god anledning til at diskutere, hvordan vi kan udvide demokratiet, siger Ninna Thomsen.

– København er en international storby, hvor der er mange, som kommer til. Det er både internationale studerende og folk, som i kortere eller længere perioder skal arbejde her. Og så er vi begyndt at modtage flygtninge igen.

– Nu er det på tide at sige, at de mennesker, som bor i byen, skal have indflydelse på Københavns udvikling fra dag ét, siger hun.

I dag er reglerne, at man for at kunne stemme ud over en fast bopæl skal være dansk statsborger, statsborger i et EU-land, Norge eller Island eller have boet uafbrudt i Danmark i tre år.

Forslaget møder ikke opbakning blandt de tre største partier på Christiansborg.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører, mener, at de nuværende regler fungerer fint.

– Reglerne sikrer, at man har en tilknytning til det samfund, man lever i. Og jeg tror, at der findes mere effektive integrationsværktøjer, end at man har stemmeret efter at have været i Danmark i en halv time, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Magnus Heunicke, kommunalordfører for Socialdemokraterne, har det på samme måde.

– Jeg har talt med en del flygtninge, og jeg har aldrig hørt, at det hæmmede integrationen, at man ikke havde stemmeret, siger han.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, kan slet ikke se logikken bag forslaget.

– Forslaget kunne få den konsekvens, at folk, der slet ikke kan tale dansk, får lov til at stemme til et valg i Danmark. Men på hvilket grundlag skulle de træffe deres valg, når de ikke engang kan forstå, hvad der bliver diskuteret politisk og i den offentlige debat?

– Det hænger meget dårligt sammen, siger DF’eren.

Ninna Thomsen mener ikke, at begrænset viden omkring, hvad der stemmes om, taler imod forslaget.

– Vi har ikke et krav om, at man skal have sat sig ind i kommunens virke. En ung studerende, der er flyttet fra Jylland til København, får også stemmeret fra dag ét. Jeg siger bare, at lad os stille alle lige, siger hun.

Forslaget er i første omgang tiltænkt som et forsøg.

/ritzau/