Avis: Pind vil lade historikere granske danske krige


Her optagelser fra danske og britiske tropper i aktion i Basra i Irak i 2006. Foto/video: Det britiske forsvarsministerium.


Efter regeringen har lukket Irak- og Afghanistankommissionen vil justitsminister Søren Pind (V) angiveligt have historikere til at undersøge den danske krigsindsats.

Idéen blev luftet i sidste uge på et hemmeligt møde med partier i Folketinget, oplyser en række kilder til Jyllands-Posten.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Ud over at undersøge krigsdeltagelsen i Irak og Afghanistan bliver det også overvejet at lade historikerne undersøge krigsindsatsen på Balkan i 1990’erne.

Med udredningen forsøger regeringen ifølge Jyllands-Posten at afværge et nederlag i Folketinget, hvor et politisk flertal har udtrykt, at det støtter Liberal Alliances forslag om at tvinge regeringen til at fremlægge dokumenter fra den lukkede kommission.

Det er uvist, hvordan en historisk udredning skal foregå. Det er blandt andet uklart, hvordan historikerne skal udpeges, og om de vil have adgang til alle dokumenter.

Regeringen forsøger at finde opbakning til en historisk granskning af krigene, men møder modstand.

– Vi har ikke noget imod en historikerundersøgelse, men den er et plaster på et åbent benbrud, siger Martin Lidegaard, forsvarsordfører for De Radikale.

Også Enhedslisten er imod at lade historikere overtage arbejdet.

– Det er totalt utilstrækkeligt, hvis man bevidst undlader at undersøge alt det, der er vigtigt og potentielt kan vise, at der var ministre, som løj for Folketinget, og at Danmark ikke overholdt sine internationale forpligtelser. Det skal vi til bunds i, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

Liberal Alliances beslutningsforslag skulle have været til afstemning torsdag. Det er dog blevet pillet af dagsordenen, fordi partiet har bedt om at få udskudt afleveringen af en betænkning, hvor partierne noterer, hvad de mener.

Sådan en betænkning er nødvendig for, at et forslag kan sendes til afstemning.

/ritzau/