The Bitch Bible: To 17-årige dømt for at dele nøgenbilleder fra Snapchat


De to 17-årige samlede billederne, der var optaget både med og uden de unge kvinders viden, i en samlet elektronisk pdf-fil, der blev kaldt for ”Bitch Bible”. Den blev gjort tilgængelig for en større kreds, og billedsamlingen bredte sig herefter nærmest eksplosivt hovedsageligt på ungdomsuddannelsesinstitutioner. Arkivfoto

To 17-årige drenge fra Nykøbing Falster lokkede unge piger til at sende nøgenfotos af sig selv via internet-tjenesten snapchat. Nu er drengene dømt for at samle billederne i kataloget ‘The Bitch Bible’, som de delte med andre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

I efteråret 2014 henvendte tre unge piger og deres forældre sig til politiet i Nykøbing Falster, fordi der via internettet blev sendt en billedfil af mange helt eller delvis nøgne piger. Der var tale om en 18 siders elektronisk ”bog” med ca. 60 fotos af piger i teenagealderen. Efterforskningen af sagen er i dag mundet ud i fængselsstraffe til to unge mænd.

To unge mænd på 17 år er i dag ved Retten i Nykøbing Falster blevet idømt fængselsstraffe på henholdsvis 14 dage og 30 dage for uberettiget at have udbredt nøgenbilleder af unge kvinder. Dommene blev gjort betingede under hensyn til de 17-åriges unge alder og gode personlige forhold. Den ene af de unge mænd, der blev dømt til fængsel i 30 dage betinget, blev også dømt for at have krænket de unge kvinders blufærdighed. De unge mænd modtog dommen.

De to 17-årige samlede billederne, der var optaget både med og uden de unge kvinders viden, i en samlet elektronisk pdf-fil, der blev kaldt for ”Bitch Bible”. Den blev gjort tilgængelig for en større kreds, og billedsamlingen bredte sig herefter nærmest eksplosivt hovedsageligt på ungdomsuddannelsesinstitutioner.

De unge kvinder havde selv i et vist omfang sendt billederne til unge mænd i rent private sammenhænge via sociale medier, blandt andet mediet Snapchat, hvorfra de var blevet gemt med app’en Snapsave. Det er øjensynligt en opfattelse hos mange unge, at når man først har modtaget et sådant foto, så kan man offentliggøre det uden strafferetlige konsekvenser. Men sådan fungerer det altså ikke. Det er uberettiget videresendelse af fotos og i visse tilfælde blufærdighedskrænkelse.

– Dommen er et godt udtryk for alvoren af den krænkelse, de unge kvinder har været udsat for. Den rummer et vigtigt signal om, at vi alle har krav på et privatliv, selv om vi eventuelt deler noget af det med dem, vi stoler på, siger anklagerfuldmægtig Kristine Thorndahl og fortsætter.

Vi kan ikke advare de unge piger nok: Lad være med at sende private billeder, I ikke vil se på Internettet. Det er umådeligt svært at kontrollere. Så tænk jer om før I sender en ”snap”, eller på anden måde deler et billede af jer selv. Det drejer sig blot om et enkelt klik, før vores privatliv bliver udstillet til offentligt skue, siger anklagerfuldmægtig Kristine Thorndahl.